HTML

Kávés

Robusta vagy arabica, darálás, tömörítés. És még az is, amit egy kávé mellett beszélünk meg. Akár koffein mentesen is.

Közelség

Ez egy coffeeheaven közeli blog.

coffeeheaven a közelben:
Ferenciek tere
A távolban: Deák tér - Fashion Street sarka és Teréz krt. 34.

Akiket követünk

Táviratilag

Nincs megjeleníthető elem

Cherchez la femme!

2008.05.27. 23:05 zszab

Keresd a nőt! A XVII. században vált híressé a szólás, melynek korabeli jelentése bizony az, hogy mindennek a mozgatórugója a gyengébbik nem, akik a háttérből irányítják, alakítják az eseményeket. Korábban ezt a baljós eseményekre értették, tőlünk távol áll ilyet még csak feltételezni is... Lássunk hát két ókori történetet, amelyben a kávé a nők kezébe kerül!

Számos kutató egészen korai művekkel hozza összefüggésbe a kávébab eredetét. Akadtak olyan tudósok, akiknek szent meggyőződése volt, hogy a kávébabra utal az Ótestamentumban szereplő „száraz füge”, amelyet Abigail adott Dávidnak, hogy kiengesztelje őt ura, Nábál udvariatlansága miatt. Az idézet így hangzik Károli Gáspár fordításában:

"Akkor Abigail sietve vőn kétszáz kenyeret, két tömlő bort, öt juhot elkészítve, öt mérték pergelt búzát, száz kötés aszúszőlőt és kétszáz kötés száraz fügét, és a szamarakra rakta."

(Sámuel I. könyve 25. rész 18. vers)

A kiengesztelés annyira jól sikerült, hogy Nábál tíz napra rá meghalt, Abigail pedig Dávid felesége lett. Így megy ez...

Itália egyik fontos utazójaként híressé vált Petrus de Valle állítása szerint a kávé eredetét a trójai háború idejében kell keresni. Feljegyzések szerint ugyanis Heléna gondjait egy csésze kávéval próbálta feledtetni, bár gondolom ebben Párisznak szintén nem elhanyagolható szerep juthatott. Heléna a spártai király, Menelaosz felesége volt, akinek elszöktetése miatt robbant ki a tíz éves trójai háború. A hosszan elnyúló ostrom végén az akhájok a híressé vált faló segítségével súlyos vereséget mértek a trójaiakra. A konzekvenciákat levonva két alapszabályt állapíthatunk meg: sose vigyünk otthonunkba hátrahagyott falovat és semmiképp ne raboljuk el a spártai király feleségét, bármennyire jó kávét is főz. 

Szólj hozzá!

Címkék: nemkávés

A bejegyzés trackback címe:

https://kaves.blog.hu/api/trackback/id/tr50491011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása