HTML

Kávés

Robusta vagy arabica, darálás, tömörítés. És még az is, amit egy kávé mellett beszélünk meg. Akár koffein mentesen is.

Közelség

Ez egy coffeeheaven közeli blog.

coffeeheaven a közelben:
Ferenciek tere
A távolban: Deák tér - Fashion Street sarka és Teréz krt. 34.

Akiket követünk

Táviratilag

Nincs megjeleníthető elem

Az esőerdőkből

2009.02.04. 14:18 zszab

Kaffa ősi tartomány Etiópiában. Korábban - amikor még Etiópiát Abesszínának nevezték - Kaffai Királyságról is beszéltek. Ez a királyság délkeleten Gamu-Gofával volt határos, keleten Sidamoval, északkeleti szomszédja Shewa volt, az északi Walega. Nyugaton és északnyugaton pedig Sudánnal és Illubaborral érintkezett.

Az itteni esőerdőkből terjedt szét szépen lassan - mindenféle kulturális találkozással – szerte a világban a nagyvárosok fekete itala. Mi a törököktől hallottuk a nevét először, tőlük vettük át akárcsak a disznót, vagy később a gyöngyöt. A törököknél valamilyen oknál fogva zöngésült a középső hang, így lett a távoli, kaffai italból kávé.

Szép, nyílt szó. Már-már középszerű. Talán van benne mégis valami titokzatosság: bárhányszor használjuk is, öblögessünk vele akár egy esti műszakot végig, egy vizsga előtti éjszakát, hörpintsük fel pusztán rutinból, oda sem figyelve a reggeli feketénk. Titokzatossága ugyanis éppen hétköznapiságában rejlik. Mondhatni: titokzatos, mint az ágyas szilvapálinka és a kávé találkozása egy hajnali kocsmasztalon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kaves.blog.hu/api/trackback/id/tr28922329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása