HTML

Kávés

Robusta vagy arabica, darálás, tömörítés. És még az is, amit egy kávé mellett beszélünk meg. Akár koffein mentesen is.

Közelség

Ez egy coffeeheaven közeli blog.

coffeeheaven a közelben:
Ferenciek tere
A távolban: Deák tér - Fashion Street sarka és Teréz krt. 34.

Akiket követünk

Táviratilag

Nincs megjeleníthető elem

Bostoni teadélután - a kávé ünnepe?

2008.06.16. 11:47 zszab

    1773-ban indiánoknak öltözött gyarmatosítók szórták a Bostoni-öböl vizébe három angol hajó teaszállítmányát. Ennek legfontosabb előzménye az volt, hogy amíg az észak-amerikai gyarmatokon fenntartották a hatalmas vámokat, addig a Londonba irányuló vámokat eltörölték. A tea amerikai részről való elutasítása (már korábban bojkottálták a Brit Kelet-indiai Társaság Kínából importált teáját, minimálisra csökkentve annak fogyasztását) egyben azt is jelentette, hogy a kávét fogadták el, mint az amerikaiak nemzeti italát. A bostoni teadélután egyik fontos előzményévé vált az Angliától való elszakadásnak és az Amerikai Egyesült Államok létrejöttének. A kávé tehát az amerikai nép függetlenségének egyik fontos szimbólumává vált.

    Mindezt figyelembe véve nem csoda, hogy a kávéfogyasztás ezek után óriási ütemben növekedett Amerikában. Amíg kezdetben csak a tehetősebb, előkelő emberek kávéztak, pár évtized elteltével már a bennszülöttek életében is mindennapossá vált a feketézés. Olyan helyi legendák is születtek, hogy telepesek pár zsák jávai kávébabért nagyméretű földterületeket vásároltak. Az 1800-as évek közepére fejenként négy kilogramm kávét fogyasztottak az amerikaiak évente. Azonban a kávézás csak ezután vált igazán népszerűvé a Tengerentúlon. A XX. század elején majdnem hat, míg a negyvenes években már kilenc(!) kilogramm kávét főztek és gurítottak le egy évben. Az már mindenből sok. Íme egy újabb amerikai sikertörténet...

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kaves.blog.hu/api/trackback/id/tr54523464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Honda autós 2010.11.01. 19:56:36

Ajánlom mindenkinek ezt a helyet: caffe.tuztoronyhaz.hu/login.html ! Isteni a kávéjuk!
süti beállítások módosítása