Úgy mentünk oda, hogy kávét főzni tudunk, olyan nagy meglepetés nem érheti az embert. A kotyogós amúgy sem egyszerű szerkezet, alsó-felső szűrő, víz és ha valami nem jó sorrendben van, neadjisten kimarad, akkor az kellemetlen.
Meglepetés volt: ajándék, többek között 2000 Ft egy vadonatúj coffeeheaven törzskártyán, minden résztvevő nevére kiállítva. És papírzacskó tele meglepetéssel.
Ennyi lett volna?
Nem. Az volt a jó, hogy nem erről szólt az este.
Hanem: aki eljött, a pult mögé láthatott. És nem csak leshetett, hanem láthatta, hogy mi kell ahhoz, hogy a kávé jó legyen. Mindenekelőtt türelem: 20-25 másodperc legalább kell egy presszókávénak, hogy jó legyen.
És egyszerre csak kettő készülhet el... A tejeskávéhoz vagy capuccinohoz a tejhab elkészítése szintén 1-2 perc - így azoknak, akik a bemutató alatt jöttek a coffeeheavenbe, kicsit várniuk kellett. Közben olyan baristát láthattak, aki a baristák világbajnokságán (igen, ilyen van!) előkelő helyezést ért el. Nem szeretjük misztifikálni a dolgokat, de valahogy a portafilter karja és az egész kávégép valahogy másképp működik az ő keze alatt...
Egyszóval vannak emberek, akik a kávéval is tudnak meglepetést okozni. Az este tanulsága, hogy a kávékészítés nem gépies dolog: odafigyelés legalább kell, de ügyesség sem árt.
Ellesett trükk: a tömörítés. Nem csak beszórjuk a kávédarát, de finoman össze is nyomjuk. Csavaró mozdulat sokat segít. És így otthon is más íze lesz. (Kipróbáltuk!)
Elleshetetlen trükk 1.: pont kb. 135-160 Newton erővel nyomni össze a kávét...
Elleshetetlen trükk 2.: a presszókávéra öntött tejhabbal rajzolni (úgy hívták, hogy latte-art)...