HTML

Kávés

Robusta vagy arabica, darálás, tömörítés. És még az is, amit egy kávé mellett beszélünk meg. Akár koffein mentesen is.

Közelség

Ez egy coffeeheaven közeli blog.

coffeeheaven a közelben:
Ferenciek tere
A távolban: Deák tér - Fashion Street sarka és Teréz krt. 34.

Akiket követünk

Táviratilag

Nincs megjeleníthető elem

Kocsmák és kávéházak

2008.07.07. 12:03 zszab

 

Mint minden kellemes dolgot, a kávét is próbálták betiltani a korábbi évszázadokban. De vajon kiknek állhatott ez érdekében? Hát persze, hogy a kocsmárosoknak..

Londonban a XVII. század folyamán nyíltak meg az első kávéházak, amelyek hamar közkedveltté váltak az emberek körében. No persze ez nem tetszett a helyi kocsmárosoknak, akik féltették jövedelmező állásukat (kell-e azt valaha félteni..?).

Janus Pannonius: Kocsmáros a jubileum évében

 

Pásztornak tavasz ád munkát, aratónak a hő nyár,

 Vincellérnek az ősz; télen át mind nyugoszik.

Hosszan vár a halász s madarász, míg megjön a zsákmány,

Ámde a kocsmáros minden időbe' keres.

1450                                     Végh György fordítása

Fondorlatos cselhez folyamodtak és zseniális kivitelezőkhöz, a nőkhöz.

Meggyőzték az asszonyokat arról, hogy bizony, ha továbbra is teret engednek ennek a bűnös fekete italnak, akkor férjeiket egyre kevesebbet fogják látni, nem beszélve arról, hogy férfiúi teljesítményüket is nagyban rombolja az említett kétes eredetű ital. A második érv hallatán komoly mozgósításba kezdtek az asszonyok, a város vezetőségéhez fordultak sérelmeik orvoslása érdekében.  Az elöljárók azonban a kérelmet visszautasították, mivel valószínűleg ők sem vetették meg a kávéházak kellemes környezetét.

Londonban a nők még több hadjáratot folytattak a kávézók ellen, azonban ennek a hátterében már inkább az állt, hogy míg Párizsban és Rómában a nők is egyre gyakrabban töltötték idejüket kávéházakban, addig a rideg és konzervatív Angliában megmaradt ez is a férfiak kiváltságának.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kaves.blog.hu/api/trackback/id/tr27557024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása